Самozvаnicul a reușit să vindece 15 din 16 pacienți. O poveste uluitoare, greu de crezut — dar adevărată.
Omul din fotografie se numește Ferdinand Waldo Demara, cunoscut și sub numele de „Marele impostor”. De ce i s-a dat acest nume?
Pentru că în cursul vieții sale a pretins a fi călugăr benedictin, director de închisoare, medic de navă, expert în pediatrie, inginer constructor, adjunct de șerif, psiholog licențiat, avocat, infirmier, profesor, redactor și om de știință care căuta leacul pentru cancer. Dar niciodată nu a făcut-o pentru bani. Tot ce-și dorea era respectul celorlalți. Avea o memorie fotografică și un IQ remarcabil.
La 16 ani a fugit de acasă și a trăit câțiva ani printre călugări cistercieni. În 1941 s-a înrolat mai întâi în armată, apoi în marină. A încercat să se dea drept ofițer, dar când tentativa a eșuat, și-a înscenat sinuciderea și a devenit „Robert Linton French”, un psiholog cu înclinații religioase. A ajuns chiar să predea psihologie în colegii din Pennsylvania și Washington.
După ce a fost descoperit, FBI l-a arestat și a primit 18 luni de închisoare pentru dezertare. După eliberare, și-a procurat acte false și a studiat dreptul la Northeastern University, apoi s-a întors în mănăstire. A fondat un colegiu care există și astăzi. Acolo, în biserică, l-a cunoscut pe tânărul doctor Joseph Cyr, al cărui nume l-a „împrumutat” pentru a se da drept chirurg.
În timpul războiului din Coreea a fost numit locotenent și medic de navă pe distrugătorul canadian HMCS Cayuga și trimis în zona de conflict. A tratat pacienți cu succes, folosind penicilină și instinct.
Într-o zi, pe navă au fost aduși 16 soldați grav răniți. Era singurul chirurg de la bord. A ordonat echipei medicale să pregătească pacienții și s-a închis în cabină cu un manual de chirurgie. A studiat fiecare procedură și a efectuat toate operațiile — unele complicate. A reușit fără să piardă niciun pacient. Ziarele au scris elogios despre el.
Însă, citind unul dintre articole, mama adevăratului Joseph Cyr a recunoscut numele — și înșelătoria a fost dezvăluită. Căpitanul navei a refuzat inițial să creadă că medicul său nu avea pregătire medicală. Marina canadiană a decis să nu-l acuze oficial, iar Demara s-a întors în SUA.
Ulterior, a fost numit adjunct de director de închisoare în Texas — datorită unei diplome false de psiholog. A inițiat acolo un program de reeducare a deținuților care s-a dovedit eficient. A lucrat apoi ca și consilier într-un mare adăpost pentru oameni fără casă în Los Angeles, a primit o diplomă reală în Oregon și a fost hirotonit preot, slujind într-un spital.
A murit în 1982 din cauza insuficienței cardiace. Despre el s-au scris cărți, s-au făcut filme și seriale.
Un om care și-a dedicat viața unei minciuni — dar o minciună care, paradoxal, a salvat vieți.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu