sâmbătă, 26 iulie 2025

$$$

 CIVILIZAȚIA TAIRONA


Civilizația Tairona - unul dintre triburile familiei Chibcha - a înflorit în nordul Columbiei între 200 și 1600 d.Hr. La fel ca Muisca din Cundinamarca, Tairona erau cunoscuți pentru expertiza lor în meșteșug și metalurgie, în special în aurărie. Ocupând în primul rând regiunea Sierra Nevada de Santa Marta din Magdalena de astăzi, au lăsat în urmă o mulțime de dovezi arheologice ale stilului lor de viață, care a fost surprinzător de modern din perspectiva izolării lor față de civilizațiile mai dezvoltate.


PREZENTARE ISTORICĂ


Tairona erau la fel de pricepuți în agricultură ca și în metalurgie. Descoperirile arheologice din 200 d.Hr. arată că aveau cunoștințe și expertiză despre agricultura teraselor, construirea de canale și construcția de fundații de piatră. Dar nu pentru asta sunt renumite; ei sunt amintiți pentru abilitățile lor excepționale de război, care i-au făcut unul dintre cele mai dificile triburi de colonizat de conchistadores spanioli, care au reușit să-i răstoarne cu succes pe imperiul incașilor, aztecilor și mayașilor fără prea mult efort. Tairona a ajuns să lupte cu conchistadorii timp de mai bine de 75 de ani.


Deloc surprinzător, mulți spanioli au devenit admiratori și au scris înregistrări despre acest trib misterios și atotputernic care putea rezista influenței occidentale. Mulți cronicari au înregistrat modul de viață Tairona, sistemele lor comerciale, credințele lor religioase și aparenta lor lipsă de interes pentru valoarea monetară a metalelor prețioase. Așadar, nu este foarte surprinzător faptul că se crede că Tairona este înrudit cu tribul Muisca, deoarece amândoi împărtășeau același sistem de împărțire a puterii și credința în semnificația spirituală a aurului.


SITE-uri IMPORTANTE


Tairona a trebuit să-și abandoneze așezările pe la mijlocul secolului al XVII-lea, iar pădurile le-au înghițit majoritatea urmelor. Totuși, unii rămân, o amintire a culturii lor remarcabile.


Una dintre cele mai faimoase așezări a fost Ciudad Perdida (Orașul pierdut). Cunoscut local sub numele de Teyuna, a fost fondat în jurul anului 800 d.Hr., cu 600 de ani înainte de Machu Picchu. Este unul dintre cele mai importante situri arheologice precolumbiene din America de Sud. Accesibil printr-o drumeție lungă și obositoare prin frunziș gros și aproximativ 1.200 de trepte de piatră, se crede că a găzduit între 2.000 și 8.000 de oameni. Până acum, doar o parte din orașul cândva magnific a fost excavată în mod corespunzător. Descoperirile au fost extraordinare; aproximativ 250 de terase de noroi și piatră care au servit drept platforme pentru case, răspândite pe 300.000 de metri pătrați de teren dens vegetat. Săpăturile mai recente au dezgropat, de asemenea, o serie de obiecte interesante; ornamente, ofrande de aur, ceramică și chiar instrumente muzicale.


Un alt sit, Pueblito, este situat lângă coasta Caraibelor. Potrivit cercetărilor, conține cel puțin 254 de terase și adăpostește o populație de aproximativ 3.000 de oameni. În trecut, existau numeroase sate și cătune împrăștiate în toată valea, formând o rețea mare care ar crește comerțul și alte afaceri. De fapt, Tairona au fost chiar implicați în producția de sare, așa cum s-a găsit în Chengue, un mic sat de pescari.


SOCIETATE


Tairona avea un sistem de conducere bazat pe religie. Conducătorii lor făceau parte din elita șamană care pretindea că poate controla forțele naturii, cosmosul și toate gândurile și acțiunile umane. Una dintre principalele credințe ale poporului Tairona era în proces de transformare. Procesul este un schimb tipic de putere șamanic. Curățându-și mintea și corpul, trecând prin perioade lungi de post și dansuri rituale exhaustive, ei credeau că sufletele șamanilor pot transcende condiția umană muritoare și pot dobândi cunoștințe din regiuni necunoscute ale cosmosului, care ar fi inaccesibile oricui altcineva. Prin urmare, șamanii erau considerați șefii tribului și erau tratați cu mult respect, fiind responsabili pentru adunarea armatelor, controlul agriculturii, îngrijirea bunăstării Tairona și chiar supravegherea rețelei comerciale de troc. Credința Tairona că șamanii pot scăpa de corpul lor și pot dobândi cunoștințele altor creaturi, ceea ce le-a inspirat metalurgia. Se crede că majoritatea ornamentelor găsite în așezările lor sunt ale unor oameni care se transformă în animale feroce, cum ar fi faimoasa figurină "Bat Man", care înfățișează un șaman care se transformă încet într-un liliac.


RELIGIE & ARTĂ


La fel ca majoritatea triburilor care au prosperat în acea perioadă, credințele religioase ale Taironei au influențat o mare parte din lucrările lor de artă și metalurgie. La fel ca "Omul liliac", majoritatea pandantivelor și platoșelor lor se lăudau cu bărbați care se transformau aparent în creaturi înfricoșătoare, în special păsări de pradă, crocodili și șerpi. Aceste ornamente nu numai că reprezentau statutul persoanei care le purta, dar erau și simboluri ale puterilor pe care trebuia să le posede.


Transformarea era un concept în care toate triburile familiei Chibcha credeau la acea vreme și au făcut tot posibilul pentru a-l implementa. De exemplu, deoarece liliecii erau recunoscuți ca unul dintre cele mai puternice animale de atunci, Tairona a făcut tot posibilul să arate ca ei. Ca urmare, costumele care au fost purtate pentru a simboliza această transformare au fost găsite în mormintele demnitarilor de frunte din perioada Tairona. Cercetătorii de la Banco de la Republica, Columbia, spun: "Ornamentația de pe vizierele lor metalice era o aluzie la membranele din interiorul urechii animalului; inelele cilindrice ale nasului au ridicat nasul pentru a-l face să arate ca nara anumitor specii de lilieci, iar ornamentele sub-labiale au imitat carnea buzei inferioare a animalului."


Spre deosebire de ceea ce majoritatea oamenilor tind să creadă, Columbia antică nu a fost doar un centru pentru lucrările excelente în aur, ci și pentru ceramică. Cele mai vechi obiecte ceramice excavate din zona ocupată de Tairona au fost datate în jurul anului 2500 î.Hr., deși se crede că au înflorit abia după 200 d.Hr. O altă legătură cu Muisca pare să fie asemănarea în lucrarea în aur. Ambele triburi vorbitoare de Chibcha aveau aceeași varietate de ofrande pentru zeitățile lor și chiar aveau aproape același tip de tunjos. Tunjos sunt figurine făcute din tumbaga, care este un amestec de aur, cupru și argint. În general, ele înfățișează triburile care își desfășoară viața de zi cu zi. Un alt aspect interesant al modernității Tairona este că cercetătorii cred că triburile aveau libertatea de a divorța. De asemenea, practicile lor religioase erau foarte asemănătoare cu cele din zilele noastre, Kogui, și au continuat zile întregi, implicând în principal deliberare, mestecat coca și meditație profundă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu