joi, 10 iulie 2025

$$$

 MEMORIE CULTURALA - LIVIU CIULEI


Liviu Ciulei s-a născut la data de 7 iulie 1923, d.- Bucuresti - (d. 25.10.2011) 

este o personalitate importantă a teatrului si filmului. 

Liviu Ciulei a fost totodată actor, regizor, arhitect, scenograf, profesor. 

Activitatea sa creatoare remarcabilă de peste 50 de ani a marcat atît arta scenică românească prin spectacole de anvergură naţională şi internaţională, dar şi lumea filmului românesc şi internaţional.

A studiat arhitectura, apoi teatrul la Conservatorul Regal de Muzică şi Teatru din Bucuresti. 

A debutat ca actor în 1946, jucând rolul lui Puck in "Visul unei nopti de vara" la Teatrul Odeon; ulterior s-a alăturat echipei Teatrului Municipal din Bucuresti, (mai târziu numit Teatrul Bulandra), unde a debutat ca regizor în 1957, punând în scenă "Omul care aduce ploaia" de Richard Nash. În 1961 a devenit celebru pentru o punere în scenă total originală a piesei "Cum va place" de Shakespeare. 

În anul 1975 Liviu Ciulei a primit Premiul pentru regie, la Festivalul de la Cannes, pentru filmul - "Padurea spanzuratilor".

In 1963, se numara printre membrii fondatori ai Asociatiei Cineastilor din Romania (ACIN), al carei vicepresedinte a fost pana in anul 1968; intre 1963 si 1972, a creat, ca director, o spectaculoasa imagine a Teatrului Bulandra, a fost director la "Lincoln Center" din New York, si apoi, intre anii 1981-1986, director al Teatrului "Guthrie" din Minneapolis. A fost peste 10 ani director artistic al Teatrului Bulandra. A lucrat în multe ţări din Europa, precum şi în SUA, Canada si Australia.

A părăsit Romania in anul 1980 şi a fost director artistic al teatrului Tyrone Guthrie din Minneapolis, Minnesota (Statele Unite), iar din 1986, profesor de teatru la Columbia University si New York University. 

S-a întors în ţară după 1989, regizând o serie de piese celebre. A fost numit Director de Onoare al Teatrului Bulandra ca un semn de recunoaştere al meritelor sale extraordinare aduse scenei şi ecranului românesc.

Liviu Ciulei a derulat o sustinuta activitate didactica universitara in SUA si Germania, in 1992 devenind membru corespondent al Academiei Romane.

Ca arhitect, în afara scenografiilor majorităţii pieselor regizate de el, Liviu Ciulei a contribuit la reconstrucţia auditoriului Teatrului Bulandra, precum şi a altor teatre. 

In 1996, UNITER i-a acordat Premiul sau anual pentru intreaga activitate.

Regizorul Liviu Ciulei a descoperit si talente autentice, care au debutat sub bagheta sa inspirata: Irina Petrescu si Lazar Vrabie (in filmul Valurile Dunarii), Gina Patrichi, Ana Szeles si Mariana Mihut (in Padurea spanzuratilor), cantareata de muzica usoara Margareta Paslaru ( stabilita in SUA), actrita in spectacolul "Opera de trei parale".


sursa: CINEMAGIA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu