joi, 3 iulie 2025

$$$

 Lansarea cărții profesorului și sociologului Virgiliu Constantinescu. 


La sfârșitul săptămânii trecute, am participat la Galicea, la un eveniment care a atras foarte multe personalități locale, culturale și administrative. Este vorba despre lansarea cărții „Tratat de sociologie a comunităților rurale”, semnat de Virgiliu Constantinescu. 

Virgiliu Constantinescu s-a născut la 2 februarie 1932, în comuna Stoilești, jud. Vâlcea, ulterior părinții mutându-se în satul Teiu, comuna Galicea, unde a copilărit și a urmat primele clase primare. A absolvit școala normală Andrei Șaguna din Sibiu, în 1952. În anul 1954 devine student al Facultății de filosofie, la Universitatea din București. A fost asistent la catedra de filosofie a Universității Al. I. Cuza din Iași, iar de la 1 octombrie 1962 s-a transferat la Catedra de Filosofie a Universității din București. În anul 1971 a devenit conferențiar la catedra de sociologie, predând Sociologia rural-urbană, dar și sociologia generală, împreună cu Miron Constantinescu.

A luat parte la toate campaniile de cercetare organizate de Catedra de Sociologie, dar a avut și cercetări independente în localitățile rurale din județele Olt, Argeș, Mureș și Tulcea. 

După 1989, a continuat să predea la Universitatea Spiru Haret. Între 1991 şi 1997, a fost decan al Facultăţii de Sociologie şi Psihologie din cadrul acestei universități. Din 1997, conferenţiar şi apoi profesor universitar, şef de catedră la facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială. 

În sociologia rurală, a formulat pentru prima dată o teorie a “nonurbanizării” satelor, pledând pentru dezvoltarea acestora către un nou ruralism (un neoruralism) care să plaseze ruralul pe coordonatele informatizării și ale modernizării și nu pe acelea ale urbanismului tradițional. 

A publicat sub semnătură proprie: „Spiru C.Haret: Haretismul ca fenomen social”, ed. Fundației România de Mâine, București, 2012; „Sociologia Comunităților Rurale”, ed. Fundației România de Mâine, București, 2007, „Sistemul sociologic al lui Dumitru Drăghicescu”, 1973 și, desigur, „Tratat de sociologie a comunităților rurale”, lansat în fața publicului din Galicea și din alte localități vâlcene. A fost un mare privilegiu să particip la această lansare de carte, cu un subiect atât de atractiv pentru gânditorii contemporani ai modelării spațiului economic și cultural rural. Sunt unul dintre cei crescuți și educați în comuna natală a profesorului Virgiliu Constantinescu. Comuna Stoilești i-a fost început de drum sociologului și mie spațiu al unei copilării de neuitat. 

Sunt un cunoscător al vieții satului la care mă întorc cu bucurie multe zile dintr-un an. Nu există comună pe care să n-o vizitez și să încerc s-o înțeleg din perspectiva aministratorului ei. Inițiez legi în Parlamentul României pornind de la cunoașterea amănunțită a problemelor cu care se confruntă locuitorii din mediul rural și a fost și acest eveniment un bun moment de dialog cu cercetătorul științific al vieții rurale care este Virgiliu Constantinescu. 

La Galicea, unde a avut loc lansarea de carte, am întâlnit oameni care mi-au amintit de foștii mei dascăli (Dora Lăcusteanu și Traian Ionescu de exemplu). În sală au fost foarte mulți profesori, preoți, oameni de cultură, primari din toată zona: Galicea, Stoilești, Olanu și Râmnicu Vâlcea. Am spus câteva cuvinte celor prezenți și m-am bucurat de aprecieri elogioase la adresa muncii mele de parlamentar. Mulțumesc pentru invitație și pentru momentul de emoție oferit cu prilejul lansării cărții semnate de profesorul și sociologul Virgiliu Constantinescu. (sursa documentării: www. istorielocala.ro).


Deputat,

       Eugen Neața!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu