vineri, 23 august 2024

***

 Mai scump decât bomba atomică: Cel mai costisitor proiect din cel de-Al Doilea Război Mondial


Acest amănunt este prezentat pe larg în ultima carte a lui Malcolm Gladwell, „Mafia bombardierelor”. Prin detaliile pe care le prezintă, cartea ar putea fi considerată lectură obligatorie pentru oricine vrea să descopere cine au fost adevărații „sforari” ai celui de-Al Doilea Război Mondial.

Proiectul Manhattan a fost, într-adevăr, unul dintre cele mai scumpe din acest conflict. A implicat zeci de mii de oameni și a făcut ca lumea științei să avanseze într-un mod spectaculos (însă cu prețul vieții câtorva sute de mii de oameni carbonizați la Hiroshima și Nagasaki).

A costat aproximativ două miliarde de dolari! La valoarea banilor de astăzi, suma ar însemna 30 de miliarde de dolari.

Cu toate acestea, a existat un proiect și mai scump, chiar mult mai scump decât Proiectul Manhattan. Este vorba despre crearea bombardierului B-29, cunoscut drept „Superfortăreața”.

Robert Oppenheimer, creatorul bombei atomice: „Am devenit Moartea, distrugătorul lumilor”

Statele Unite doreau un bombardier cu rază lungă de acțiune, capabil să zboare mai mult de 4.000 de kilometri. Era singura modalitate de a ajunge în unele puncte din Pacific, mai ales în Japonia.

Era nevoie de un bombardier capabil să zboare suficient de sus pentru a scăpa de tunurile antiaeriene și de avioanele inamice, care să atingă viteze de peste 550 de kilometri pe oră și care să transporte o încărcătură de cel puțin nouă tone de bombe.

Proiectele Manhattan și B-29 s-au contopit la Hiroshima și la Nagasaki

Boeing a câștigat concursul pentru construirea avionului, succes care a însemnat o „avalanșă” de bani pentru companie și subcontractorii ei. În 1942 a fost prezentat un prototip, dar acesta era plin de probleme.

În februarie 1943, în timpul unuia dintre primele teste de zbor, unul dintre motoare a luat foc și avionul s-a prăbușit, întregul echipaj – zece oameni – murind în accident.

Însă, odată ce noile prototipuri puteau zbura fără probleme, a apărut presiunea de a produce aeronave în număr cât mai mare. În total, au fost fabricate aproape 4.000 de avioane, la un cost per unitate de 640.000 de dolari.

Pe scurt, proiectul de creare și fabricare a bombardierului B-29 a fost cel mai costisitor din Al Doilea Război Mondial. A costat trei miliarde de dolari la vremea respectivă, cu 50% mai mult decât Proiectul Manhattan. La valoarea de astăzi a banilor, am vorbi de 45 de miliarde de dolari.

Mai mult chiar, și al treilea cel mai scump proiect din Al Doilea Război Mondial a avut de-a face tot cu bombardiere. A fost vorba de enigmaticul „Norden Bombsight”, despre care Gladwell vorbește pe larg în cartea lui. Acesta se află pe locul al treilea pentru că a necesitat 1.5 miliarde de dolari.

În cele din urmă, Proiectul Manhattan și Proiectul B-29 s-au unit în ultimele zile ale războiului. Enola Gay, avionul care a aruncat bomba atomică „Little Boy” („Bebelușul”) asupra Hiroshimei, era un B-29.

La fel a fost și Bockscar, care a lansat bomba atomică „Fat Man” („Grăsanul”) asupra Nagasaki la 9 august 1945.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu