sâmbătă, 27 iulie 2024

***

 Natalia Leonida s-a născut la 25 iulie 1878, la Vaslui, și a fost a doua fiică dintre cei 11 copii ai familiei ofițerului Atanase Leonida și a Matildei Leonida (născută Gill).


A fost elevă la pensionul „Notre Dame de Sion” din Galați, condus de călugărițe catolice de origine franceză, cu predare în această limbă. Studiile universitare le-a făcut în Franța, fiind licențiată a Facultății de Litere de la Sorbona (1901), ulterior a obținut și licența în filologie modernă la Universitatea București (1904). 

Fiind o pianistă talentată, Natalia a ajutat-o pe sora ei, Adela Leonida-Paul, la transcrierea în Braille, în premieră în România, a numeroase partituri muzicale și a operelor din literatura română și universală. Împreuna cu o altă soră, Alexandrina Leonida, a întocmit două manuale de limba franceză pentru elevii cu pregătire medie.

Natalia Leonida a început cariera didactică ca profesoară de limba și literatura franceză la Liceul „Frații Buzești” din Craiova, după câțiva ani s-a transferat la Liceul Externat de Fete nr. 1 din București. Școala a funcționat prin donații, lecții benevole, în multe localuri închiriate, iar la 1 noiembrie 1927, Ministerul Instrucțiunii a numit-o prin Decretul nr. 3119/1927, directoare a Liceului de fete, redenumit „Regina Maria”. 

Cu sprijinul Reginei Maria, Natalia Leonida a reușit construirea unui local propriu al școlii, care, la inaugurarea din 26 noiembrie 1933, dispunea de săli de cancelarie, muzeul laborator de științe naturale, săli de clasă în amfiteatru, bibliotecă, cantină și bucătărie. Datorită Nataliei Leonida, ajutată și de frații săi, dotarea de excepție situa liceul „Regina Maria” printre primele din Europa. Astfel, Dimitrie Leonida și Gheorghe Leonida au participat la organizarea și dotarea laboratoarelor de fizică și geografie, iar alte sfaturi și ajutoare a primit de la sora ei, Elisa Leonida Zamfirescu, o pionieră a ingineriei feminine și Maria Leonida, o mare filantroapă și ocrotitoare a fetelor, președinta asociației „Amicele tinerelor fete”, secția Galați. În memoriile sale, Natalia Leonida scria: „S-a pus suflet și muncă și s-a clădit acest edificiu trainic al culturii pentru a pregăti țării generații care să fie conștiente de datoriile lor și care să contribuie la mărirea prestigiului ei”. La Arhivele Naționale ale României se păstrează mai multe documente despre activitatea Nataliei Leonida la Liceul de fete „Regina Maria”.

Realizările din timpul directoratului său i-au adus mai multe distincții: Medalia „Răsplata Muncii pentru Învățământ”, clasa II (1924), „Ofițer al Academiei Franceze” (1933), Ordinul „Meritul Cultural” pentru școală în grad de cavaler, clasa II (1934), Ordinul „Coroana României” în grad de cavaler, acordat de Regele Mihai I (1941), „Brevetul pentru serviciul de distincție” din partea „Crucii Roșii” (1942). 

În anul 1948, anul morții Nataliei Leonida, liceul „Regina Maria” a fost desființat de autoritățile  comuniste. În prezent, în clădirea fostului liceu de pe strada Traian Vuia nr. 6 se află Facultatea de Farmacie a Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București.


Arhivele Nationale ale Romaniei


 #istorieromaneasca #arhivelenaționalealeromâniei #ArhiveleNationale #istorie #archives #history #istoriaromâniei

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu