vineri, 10 mai 2024

***

 

O poveste atât de incredibilă, în mare parte necunoscută.

În 1933, o tânără austriacă și frumoasă s-a dezbrăcat pentru un regizor de film. A fugit prin pădure, goală. A înotat într-un lac, goală. Împingând mult dincolo de normele sociale ale perioadei. Cel mai popular film din 1933 a fost King Kong. Dar toată lumea de la Hollywood vorbea despre acel film scandalos cu o tânără austriacă superbă.

Louis B. Mayer, de la studioul uriaș MGM, a declarat că este cea mai frumoasă femeie din lume. Filmul a fost interzis practic peste tot, ceea ce bineînțeles l-a făcut și mai popular și mai valoros. Potrivit surselor, Mussolini a refuzat să-şi vândă exemplarul cu orice preţ.

Vedeta filmului, numit „Ecstasy”, a fost Hedwig Kiesler. Ea a spus că secretul frumuseții ei este „să stea acolo și să arate ca un prost. "În realitate, Kiesler nu era prost. Ea a fost un geniu. Crescuse ca singurul copil al unui bancher evreu proeminent. Era o minune a matematicii. Ea excela la știință. Pe măsură ce a crescut, a devenit nemiloasă, folosindu-se de toată puterea pe care corpul și mintea i-au dat-o.

Între rolurile sexuale pe care le-a interpretat, frumusețea ei extraordinară și puterea intelectului ei, Kiesler i-ar încurca pe bărbații din viața ei inclusiv cei șase soți ai ei, doi dintre cei mai nemiloși dictatori ai secolului XX și unul dintre cei mai mari producători de film din istorie. Frumusețea ei a făcut-o bogată pentru o vreme. Se spune că a făcut - și a cheltuit - 30 de milioane de dolari în viața ei.

Intelectul ei a fost sursa marii sale realizări, iar impactul invenției sale continuă să influențeze lumea actuală.

Vezi tu, această tânără starletă austriacă ar lua una dintre cele mai valoroase tehnologii dezvoltate vreodată chiar de sub nasul lui Hitler. După ce a fugit în America, nu numai că a devenit o vedetă majoră la Hollywood, numele ei se află pe unul dintre cele mai importante brevete acordate vreodată de Oficiul de Brevete al SUA. Astăzi, când folosești telefonul mobil sau, în următorii câțiva ani, când experimentezi acces la internet wireless super-rapid (prin ceva numit „evoluție pe termen lung” sau tehnologie „LTE”), vei folosi o extensie a tehnologiei pe care o actriță de 20 de ani a conceput-o pentru prima dată în timp ce stă la cină cu Hitler.

Pe vremea când a făcut Ecstasy, Kiesler era căsătorit cu unul dintre cei mai bogați oameni din Austria. Friedrich Mandl a fost principalul producător de arme din Austria. Firma sa avea să devină un furnizor cheie al naziștilor. Mandl și-a folosit frumoasa tânără soție ca spectacol la cine de afaceri importante cu reprezentanții forțelor fasciste austriece, italiene și germane. Unul dintre subiectele preferate ale lui Mandl la aceste întâlniri - care au inclus mese cu Hitler și Mussolini - a fost tehnologia care înconjoară rachetele și torpilele controlate prin radio.

Armele wireless ofereau game mult mai mari decât alternativele controlate prin fir care predominau la acea vreme. Kiesler a stat la aceste cine „arătând stupid”, în timp ce absorbea tot ce auzea. Ca evreu, Kiesler ura naziștii. Ea detesta ambițiile de afaceri ale soțului ei. Mandl i-a răspuns soției sale încăpățânând-o în castelul său, Schloss Schwarzenau. În 1937, a reușit să scape. Și-a drogat menajera, s-a furișat afară din castel purtând hainele menajerei și și și-a vândut bijuteriile pentru a finanța o excursie la Londra.

(Ea a ieșit la timp. În 1938, Germania a anexat Austria. Naziştii au confiscat fabrica lui Mandl. Era pe jumătate evreu. Mandl a fugit în Brazilia. (Mai târziu, el a devenit consilier al emblematicului președinte populist al Argentinei, Juan Peron. )

În Londra, Kiesler a aranjat o întâlnire cu Louis B. Mayer. Ea a semnat un contract pe termen lung cu el, devenind una dintre cele mai mari vedete ale MGM. Ea a apărut în peste 20 de filme. Ea a fost partenera lui Clark Gable, Judy Garland și chiar Bob Hope. Fiecare dintre primele șapte filme MGM a fost un blockbuster. Dar lui Kiesler i-a păsat mai mult de lupta cu naziștii decât de a face filme.

La apogeul faimei sale, în 1942, a dezvoltat un nou tip de sistem de comunicații, optimizat pentru trimiterea de mesaje codate care nu puteau fi „bruiate. Ea construia un sistem care permite torpilelor și bombelor ghidate să-și atingă întotdeauna țintele. Ea a fost construirea unui sistem pentru a ucide naziști. Până în anii 1940, atât naziștii, cât și forțele aliate foloseau tipul de tehnologie cu frecvență unică, controlată prin radio pe care fostul soț al lui Kiesler o vindea. Dezavantajul acestei tehnologii a fost acela că inamicul putea găsi frecvența potrivită și „bruiaj” sau intercepta semnalul, interferând astfel cu traseul prevăzut al rachetei.

Inovația cheie a lui Kiesler a fost aceea de a „schimba canalul. A fost o modalitate de a codifica un mesaj pe o zonă largă a spectrului wireless. Dacă o parte a spectrului ar fi bruiată, mesajul ar trece în continuare pe una din celelalte frecvențe folosite. Problema era că nu-și dădea seama cum să sincronizeze schimbările de frecvență atât la receptor, cât și la transmițător. Pentru a rezolva problema, ea a apelat poate la primul tehno-muzician din lume, George Anthiel.

Anthiel a fost o cunoștință a lui Kiesler care a obținut o oarecare notorietate pentru crearea unor compoziții muzicale complexe. Și-a sincronizat melodiile pe 12 piane, producând sunete stereofonice pe care nimeni nu le mai auzise până acum. Kiesler a încorporat tehnologia lui Anthiel pentru sincronizarea pianelor sale jucătoare. Apoi, ea a reușit să sincronizeze schimbările de frecvență dintre receptorul unei arme și transmițătorul acestuia. Pe 11 august 1942, patentul nr. 2.292.387 al SUA a fost acordat lui Antheil și „Hedy Kiesler Markey”, care era numele de căsătorie al lui Kiesler la acea vreme.

Majoritatea dintre voi nu veți recunoaște numele Kiesler. Și nimeni nu și-ar aminti numele Hedy Markey. Dar este un pariu corect decât oricine va citi această postare de o anumită vârstă, își va aminti una dintre marile frumuseți ale epocii de aur a Hollywood-ului - Hedy Lamarr. Ăsta e numele Louis B. Mayer i-a dat actriței sale premiu. Acesta este numele pe care compania lui de film l-a făcut faimoasă. Aproape nimeni nu știe că Hedwig Kiesler - alias Hedy Lamarr - a fost unul dintre cei mai mari pionieri ai comunicațiilor fără fir. Tehnologia ei a fost dezvoltată de Marina SUA, care a folosit-o de atunci.

Probabil folosești și tehnologia lui Lamarr. Brevetul ei stă la baza „tehnologiei spectrului răspândit”, pe care o folosești zilnic când te conectezi la o rețea wi-fi sau dai apeluri cu telefonul tău activat prin Bluetooth. Se află în centrul investițiilor masive făcute chiar acum în așa-numita tehnologie wireless „LTE” de a patra generație. Următoarea generație de telefoane mobile și turnuri de celule va oferi creșteri enorme ale vitezei și calității rețelei wireless, prin răspândirea semnalelor wireless în întregul spectru disponibil Acest tip de codare este posibil doar folosind tipul de comutare de frecvență inventat de Hedwig Kiesler. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu