miercuri, 24 aprilie 2024

***

 

Iulius Caesar de William Shakespeare


Tragedia lui Iulius Caesar este o tragedie a lui William Shakespeare, despre care se crede că a fost scrisă în 1599. Este una dintre cele câteva piese scrise de Shakespeare bazate pe evenimente reale din istoria romană, printre care se numără și Coriolanus și Antoniu și Cleopatra.


Rezumat:


Doi tribuni, Flavius și Murellus, găsesc zeci de cetățeni romani rătăcind pe străzi, neglijându-și munca pentru a urmări parada triumfală a lui Iulius Cezar: Cezar i-a învins în luptă pe fiii generalului roman decedat Pompei, rivalul său. Tribunii ceartă cetățenii că și-au abandonat atribuțiile și îndepărtează decorațiunile de pe statuile lui Cezar. Cezar intră cu anturajul său, inclusiv cu figurile militare și politice Brutus, Cassius și Antoniu. Un prezicător îl cheamă pe Cezar să „se ferească de ideile lui martie”, dar Cezar îl ignoră și continuă cu sărbătoarea victoriei (I. i. 19, I. i. 25).


Cassius și Brutus, ambii apropiați ai lui Cezar și între ei, conversează. Cassius îi spune lui Brutus că a părut distant în ultima vreme; Brutus îi răspunde că a fost în război cu el însuși. Cassius afirmă că își dorește ca Brutus să se vadă așa cum îl văd alții, căci atunci Brutus și-ar da seama cât de onorat și respectat este. Brutus spune că se teme că poporul vrea ca Cezar să devină rege, ceea ce ar răsturna republica. Cassius este de acord că Cezar este tratat ca un zeu, deși este doar un om, nu mai bun decât Brutus sau Cassius. Cassius își amintește de incidentele slăbiciunii fizice ale lui Cezar și se minunează că acest om greșitor a devenit atât de puternic. El dă vina pe lipsa de voință a lui și a lui Brutus pentru că au permis ridicarea lui Cezar la putere: cu siguranță ascensiunea unui astfel de om nu poate fi lucrarea sorții. Brutus consideră cuvintele lui Cassius la întoarcerea lui Cezar. Când îl vede pe Cassius, Cezar îi spune lui Antoniu că nu are încredere în Cassius.


Cezar pleacă, iar un alt politician, Casca, le spune lui Brutus și Cassius că, în timpul festivității, Antoniu i-a oferit coroana Cezarului de trei ori și poporul a aplaudat-o, dar Cezar a refuzat-o de fiecare dată. El relatează că Cezar a căzut apoi la pământ și a avut un fel de criză în fața mulțimii; demonstrația sa de slăbiciune nu a schimbat însă devotamentul plebeilor față de el. Brutus merge acasă pentru a lua în considerare cuvintele lui Cassius privind calificările slabe ale lui Cezar de a conduce, în timp ce Cassius pune la cale un complot pentru a-l atrage pe Brutus într-o conspirație împotriva lui Cezar.


În acea noapte, Roma este afectată de vreme violentă și o varietate de semne rele și prevestiri. Brutus găsește scrisori în casa lui aparent scrise de cetățenii romani îngrijorați că Cezar a devenit prea puternic. Scrisorile au fost de fapt falsificate si plantate de Cassius, cine stie ca daca Brutus crede ca este vointa poporului, va sustine un complot de inlaturare a lui Cezar de la putere. Susținător devotat al republicii, Brutus se teme de posibilitatea unui imperiu condus de dictatori, îngrijorător că populația își va pierde vocea. Cassius ajunge acasă la Brutus cu conspiratorii săi, iar Brutus, care a fost deja câștigat de scrisori, preia controlul întâlnirii. Oamenii sunt de acord să-l ademenească pe Cezar din casa lui și să-l omoare. Cassius vrea să-l omoare și pe Antoniu, căci Antoniu sigur va încerca să le împiedice planurile, dar Brutus nu este de acord, crezând că prea mulți morți vor face complotul lor prea sângeros și îi vor dezonora. După ce au fost de acord să-l cruțe pe Antoniu, conspiratorii pleacă. Portia, soția lui Brutus, observă că Brutus pare preocupat. Ea îl roagă să aibă încredere în ea, dar el o respinge.


Cezar se pregătește să meargă la Senat. Soția sa, Calpurnia, îl imploră să nu meargă, descriind coșmarurile recente pe care le-a avut în care o statuie a lui Caesar curgea cu sânge și bărbații zâmbitori și-au îmbăiat mâinile în sânge. Cezar refuză să cedeze fricii și insistă să-și vadă de treburile sale zilnice. În sfârșit, Calpurnia îl convinge să stea acasă - dacă nu din precauție, atunci ca o favoare pentru ea. Dar Decius, unul dintre conspiratori, sosește apoi și îl convinge pe Cezar că Calpurnia și-a interpretat greșit visele și semnele recente. Cezar pleacă la Senat în compania conspiratorilor.


În timp ce Cezar se îndreaptă pe străzi spre Senat, Ghicitorul încearcă din nou, dar nu reușește să-i atragă atenția. Cetățeanul Artemidorus îi înmânează o scrisoare în care îl avertizează despre conspiratori, dar Cezar refuză să o citească, spunând că cele mai apropiate preocupări personale sunt ultima sa prioritate. La Senat, conspiratorii îi vorbesc lui Cezar, aplecându-se la picioarele lui și încercuiându-l. Unul câte unul, îl înjunghie mortal. Când Cezar îl vede pe prietenul său drag Brutus printre criminalii săi, renunță la luptă și moare.


Criminalii își scaldă mâinile și săbiile în sângele lui Cezar, aducând astfel premoniția Calpurniei la îndeplinire. Antoniu, fiind dus departe sub un pretext fals, se întoarce și se supune lui Brutus, dar plânge asupra trupului lui Cezar. El dă mâna cu conspiratorii, marcându-i astfel pe toți ca vinovați, în timp ce par să facă un gest de conciliere. Când Antoniu întreabă de ce l-au ucis pe Cezar, Brutus răspunde că le va explica scopul într-un discurs funerar. Antoniu cere să i se permită să vorbească și asupra trupului; Brutus îi acordă permisiunea, deși Cassius rămâne suspicios față de Antoniu. Conspiratorii pleacă, iar Antoniu, singur acum, jură că moartea lui Cezar va fi răzbunată.


Brutus și Cassius merg la Forum pentru a vorbi publicului. Cassius iese pentru a se adresa unei alte părți a mulțimii. Brutus declară maselor că, deși l-a iubit pe Cezar, iubește mai mult Roma, iar ambiția lui Cezar reprezenta un pericol pentru libertatea romană. Discursul împăcă mulțimea. Antoniu apare cu trupul lui Cezar, iar Brutus pleacă după ce a predat amvonul lui Antoniu. Referindu-mă în mod repetat la Brutus ca „un om onorabil”, discursul lui Antoniu devine din ce în ce mai sarcastic; punând la îndoială afirmațiile pe care Brutus le-a făcut în discursul său că Cezar a acționat doar din ambiție, Antoniu subliniază că Cezar a adus multă bogăție și glorie Romei, iar de trei ori a refuzat ofertele coroanei Antoniu produce apoi testamentul lui Cezar, dar anunță că nu-l va citi pentru că ar supăra poporul în mod excesiv. Mulțimea îl imploră totuși să citească testamentul, așa că coboară din amvon să stea lângă trupul lui Cezar. El descrie moartea oribilă a lui Cezar și arată mulțimii trupul rănit al lui Cezar. El citește apoi testamentul lui Cezar, care lasă moștenire o sumă de bani fiecărui cetățean și ordonă ca grădinile sale private să fie făcute publice. Mulţimea se înfurie că acest om generos zace mort; numindu-i pe Brutus şi Cassius trădători, masele pornesc să-i alunge din oraş.


Între timp, fiul adoptiv al lui Cezar și succesorul numit, Octavius, sosește la Roma și formează o coaliție de trei persoane cu Antoniu și Lepidus. Ei se pregătesc să lupte împotriva lui Cassius și Brutus, care au fost exilați și strâng armate în afara orașului. În tabăra conspiratorilor, Brutus și Cassius au o ceartă aprinsă în chestiuni de bani și onoare, dar în cele din urmă se împacă. Brutus dezvăluie că este bolnav de durere, căci în lipsa lui Portia s-a sinucis. Cei doi continuă să se pregătească de luptă cu Antoniu și Octavius. În acea noapte, Fantoma lui Cezar îi apare lui Brutus, anunțând că Brutus îl va întâlni din nou pe câmpul de luptă.


Octavius și Antoniu mărșăluiesc cu armata lor spre Brutus și Cassius. Antoniu îi spune lui Octavius unde să atace, dar Octavius spune că el își va da propriile ordine; deja își afirmă autoritatea ca moștenitor al lui Cezar și următorul conducător al Romei. Generalii adversari se întâlnesc pe câmpul de luptă și fac schimb de insulte înainte de a începe lupta.


Cassius își vede proprii oameni fugind și aude că oamenii lui Brutus nu fac performanțe eficiente. Cassius trimite un om de-al său, Pindarus, să vadă cum progresează lucrurile. De departe, Pindarus îl vede pe unul dintre liderii lor, cel mai bun prieten al lui Cassius, Titinius, înconjurat de trupe care aclamă și concluzionează că a fost capturat. Cassius disperă și îi ordonă lui Pindarus să-l omoare cu propria sabie. El moare proclamând că Cezar este răzbunat. Titinius însuși sosește - bărbații care îl înconjurau erau de fapt camarazii săi, aplaudând o victorie pe care o câștigase. Titinius vede cadavrul lui Cassius și, jelind moartea prietenului său, se sinucide.


Brutus află despre moartea lui Cassius și Titinius cu inima grea și se pregătește să-i înfrunte pe romani din nou. Când armata lui pierde, moartea pare iminentă. Brutus cere unuia dintre oamenii săi să-i țină sabia în timp ce el se înțepă în ea. În sfârșit, Cezar se poate odihni mulțumit, spune el în timp ce moare. Octavius și Antoniu sosesc. Antoniu vorbește peste trupul lui Brutus, numindu-l cel mai nobil roman dintre toți. În timp ce ceilalți conspiratori acționau din invidie și ambiție, el observă, Brutus credea cu adevărat că acționează în beneficiul Romei. Octavius ordonă ca Brutus să fie îngropat în cel mai onorabil mod. Bărbații pleacă apoi pentru a-și sărbători victoria. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu