joi, 25 aprilie 2024

***

 

Cea mai adâncă și mai mare fântână naturală de pe planetă se numește Xiaozhai Tiankeng. Este situat în Fengjie, municipalitatea Chonqinun, în inima Chinei. Această fântână uimitoare este complet naturală și ajunge la o adâncime de 662 de metri, cu o lungime de 626 de metri și o lățime de 537 de metri. Dar ceea ce este cel mai izbitor nu sunt doar dimensiunile sau pereții aproape verticali, ci și explozia vieții pe care o adăpostește.


Xiaozhai Tiankeng este ceea ce geologii numesc o scurgere sau o scurgere, o depresie a terenului generată, printre alți factori, de efectul apei. În acest caz, s-a format deasupra unei peșteri și adăpostește un râu subteran cu un total de 8,5 kilometri și se varsă într-o cascadă spectaculoasă. Dimensiunea sa enormă îl face să fie gaura de acest gen, cunoscută sub numele de Tiankeng, cea mai mare și adâncă din lume.


Pe lângă dimensiunea sa, Xiaozhai Tiankeng impresionează prin biodiversitatea pe care o adăpostește în interior. Baza sa este atât de mare încât adăpostește aproape 1.300 de specii de plante, precum ginkgo și animale sălbatice. Printre cei mai fascinanți „locatari” care se plimbă prin pădurea subterană, iese în evidență pantera nebuloasă (Neofelis nebulosa), o pisică de blană inconfundabilă care ajunge la 1,1 metri și de obicei se odihnește în copaci.


Acest tiankeng se află într-o zonă carstică vastă de 280 km2 formată din calcar. Experții cred că gaura de scurgere, aflată între 511 și 662 de metri adâncime, a prins contur în ultimii 128.000 de ani. Pentru o mare parte a istoriei sale, până când acoperișul peșterii s-a prăbușit, a fost o peșteră subterană masivă. Există, de asemenea, alte tiankeng-uri de dimensiuni remarcabile, cum ar fi Dashiwei, situate în China. În mod curios, în ciuda dimensiunii sale, Xiaozhai Tiankeng a început să studieze relativ recent, deși localnicii îl cunosc din antichitate. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu