duminică, 5 martie 2023

Mucenicii Băneasa – rețete cu miez de poveste

 

Fără a fi excesiv de pofticioasă, mărturisesc că îmi plac deserturile. Dacă la un moment dat. pentru o perioadă, îmi rezolvam "poftele" cu ciocolată sau cu prăjituri din comerț, acum parcă mi-e dor de prăjiturile simple de casă. Tocmai pentru că adesea sunt mai gustoase. ușor de făcut, extrem de puțin costisitoare.

Dintre rețetele propuse de Băneasa, haideți să încercăm cea de mucenici, în ideea că se potrivesc de minune ideii de primăvară și de sărbătoare.

Ideea de bază pentru prepararea acestpra este un aluat simplu, împletit ți luând forma de opt sau a infinitului, înmuiați în sirop sau miere de albine și presărați cu miez de nucă măcinat. Spre deosebire de mucenicii moldovenești, care sunt copți în cuptor, mucenicii muntenești sunt fierți, apoi însiropați și presărați cu miez de nucă măcinat, cacao, nucă de cocos, după gust.

Dacă în copilărie mucenicii se preparau acasă de către bunicii și părinții noștri, acum este o variantă mult mai accesibilă pentru femeile moderne, mereu ocupate la locul de muncă și mai puțin dispuse să prepare mucenicii de la un capăt la celălalt, nu din lipsă de bunăvoință, ci din lipsă de timp. Tocmai pentru ele au apărut Bunătățile Băneasa, care cuprind produse de la diferite tipuri de făină până la produse finite cum ar fi paste sau produse tradiționale românești. Sunt variante de paste diverse, complexe, ce se pot folosi în diverse preparate finite, extrem de delicioase și de ușor de pregătit. Ideea este că, fiind gata preparate, nu rămâne decât să fie preparate termic, în principal fierte, iar timpul de fierbere este foarte scurt, așa că drumul lor din pungă până în farfurie nu dureaza mai mult de 15-20 de minute. Gustul este practic același ca pe vremea bunicii sau ca la mama acasa, satisfăcând cele mai pretențioase gusturi cu putință.

Sincer vorbind, abia aștept să prepar și să savurez mucenicii. Mi-aș fi dorit să-i testez pe cei moldovenești, ca și până acum, dar sincer vorbind îmi este cu mult mai ușor să fac varianta din Muntenia, cea pregătită mult mai rapid prin fierbere, Sunt curioasă dacă este diferență de gust și de textură, dar cu siguranță nu are ce să fie ceva rău. Și ca un plus de creativitate voi încerca să adaug cât mai multe variante de arome prin presărarea de ingrediente suplimentare deasupra lor și prin adăugarea, în timpul însiropării, de esențe aromate diverse, în combinații diverse, pentru arome și gusturi diferite.

Articol scris pentru Spring SuperBlog 2023

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu