Dragă Moș Crăciun!
Te aștept și anul acesta ca în fiecare an, cu multă nerăbdare. Nu îmi doresc neapărat un cadou scump și sofisticat; ideea este să fie un cadou simbolic, simplu, ceva care să îmi fie de folos. Și să știi că cel mai frumos cadou este magia sărbătorilor pe care ne-o aduci mereu tuturor an de an.
Știu că ai un drum lung de făcut pentru a duce cadouri în toate casele în care există măcar un om cu suflet de copil. Și mai știu că preferi să găsești pe masă măcar câteva prăjiturele și un pahar de lapte, pentru a le consuma ca să îți dea mai multă putere pentru a-ți continua drumul.
Dar ce-ai spune dacă în loc de prăjiturele ai primi cozonac? Este cu mult mai gustos, mai sățios și este unul dintre produsele tradiționale de sărbători, Poți folosi cu încredere fie făina pentru cozonac Băneasa pentru aluat fie pur și simplu făina 000 Băneasa.
Cozonacul cu mac face parte din copilăria mea. Este un cozonac mai rar întâlnit în mod curent, dar are un gust deosebit.
Dacă îți place, îți pot spune modul de preparare, poate îl faci și tu acasă la tine cândva. În două ore și jumătate ai cozonacul pe masă.
Ai nevoie de următoarele ingrediente pentru aluat:
- 400 g făină
- 200 ml lapte cald
- 100 g zahăr
- 100 g unt
- un plic de drojdie uscată
- 3 gălbenușuri
- coaja de la jumătate de lămâie
- un praf de sare
Iar pentru umplutură ai nevoie de:
- 200 g mac
- 100 g zahăr
- 150 ml lapte
- un plic de zahăr vanilat
Și acum apucă-te de treabă...
Cerne făina într-un bol suficient de încăpător. Separat prepari o maia din laptele călduț cu drojdia și o lingură de zahăr și lași să crească 5 minute. După ce a crescut amesteci maiaua cu gălbenușurile, untul topit și coaja de lămâie. Pui și restul de zahăr și un praf de sare și amesteci bine totul până se omogenizează.
Amestecul obținut îl torni peste făină și amesteci totul cu o spatulă până ce făina se încorporează. Acoperi bolul cu un prosop și lași aluatul la dospit până ce își dublează volumul, apoi îl pui la frigider pentru câteva ore sau mai bine peste noapte.
Înainte de a considera că aluatul a stat destul la frigider, prepari umplutura. Amesteci macul, zahărul și laptele și pui totul pe foc să fiarbă. Amesteci continuu și lași să fiarbă până când macul se înmoaie și compoziția devine cremoasă.
Acum scoți aluatul din frigider și îl întinzi pe o suprafață unsă cu puțin ulei. Întinzi pe el umplutura în strat subțire și rulezi. Pui totul în tava tapetată cu hârtie de copt , ungi cu ou și mai lași să crească 20-30 de minute.
Apoi pui tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade, apoi după primele 15 minute reduci temperatura până la 150 de grade și mai lași încă 35-40 de minute sau până când cozonacul s-a rumenit.
Poftă bună! Sper să-ți placă...
Te aștept cu drag de fiecare dată. Și sper să-ți ofer în schimbul magiei aduse o parte din copilăria mea.
Articol scris pentru SuperBlog 2022
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu