De când mă știu, am fost un călător, chiar dacă, prin felul meu de-a fi sunt o persoană mai sedentară. În sensul că nu practic nici un sport în mod constant... Din păcate, singurele sporturi practicate sunt prin excelență statice: șah, rebus și enigmistică, lectură... Așa că singura formă de a mă mișca mai mult sau mai puțin este... mersul pe jos.
Numai că simplul mers pe jos nu rezolvă problema deplasărilor decât pe distanțe scurte, relativ scurte. Și cum, din păcate, deplasările mele zilnice (și nu numai!) se desfășoară pe distanțe care nu pot fi acoperite în timp util prin mersul pe jos, cu atât mai mult cu cât trebuie să port după mine și niscaiva bagaj de mână, mai mic sau mai voluminos, trebuie să apelez la un mijloc de transport.
Deplasările de rutină prin orașul în care locuiesc, în speță între serviciu și casă sau spre piață sau zonele comerciale, se rezolvă cu brio cu ajutorul transportului în comun. Sau cu un taxi. Iar bagajul de mână oricum nu este prea voluminos de regulă in astfel de situații.
Numai că într-o viață de om deplasările nu se desfășoară doar între limitele localității de domiciliu. În perioada studiilor universitare ești nevoit să folosești deplasările rutiere sau pe calea ferată între casă și centrul universitar. Și problemele nu se termină odată cu absolvirea. Încă învățăcel sau deja angajat în câmpul muncii te deplasezi în continuare (și!) pe distanțe mai lungi, fie că este vorba de vacanță/concediu, fie că este vorba despre potențialele călătorii de studiu sau în alte scopuri. În aceste condiții, până la un anumit nivel se poate folosi calea ferată sau cea rutieră. Numai că pe măsură ce cresc distanțele care ar trebui acoperite într-un timp cât de cât rezonabil, deplasarea la nivelul solului se cere înlocuită cu deplasarea cu avionul, mult mai rapidă, dar cu anumite dezavantaje: costul aparent pare ceva mai mare, dar comparând cu costurile în cazul celorlalte variante de deplasare, constați că până la urmă s-ar putea ca deplasarea cu avionul să fie mai avantajoasă din punct de vedere financiar. Plus că în avion nu poți lua un bagaj de mână ceva mai voluminos fără a plăti costuri suplimentare.
Cum bugetul total luat în calcul pentru o deplasare, de orice natură ar fi ea, nu este in orice caz nelimitat, încerci să faci economii oriunde se poate, pentru a avea rezerve financiare si pentru situații neprevăzute. Și prima economie încerci să o faci la cumpărarea biletului de avion. Așa că te îndrepți spre companiile care oferă zboruri low-cost, în condițiile în care prețul biletului este sensibil mai mic decât prețul unui bilet la clasa economic a unui zbor obișnuit și eventualele riscuri pe care este posibil să ți le asumi în cazul apariției unor situații neprevăzute nu sunt prea mari.
Prima problemă apărută în cazul în care optezi să călătorești cu o companie low-cost este... bagajul. Ok, treci peste toate condițiile impuse de politica companiei. Îți asumi multe dintre potențialele dezavantaje; în fond nu toți suntem extrem de pretențioși la condițiile de călătorie. Dar un bagaj de mână tot trebuie să ai asupra ta, în cazul unei călătorii fie și numai pentru câteva zile petrecute departe de casă. Iar prima problemă legată de bagajul de mână pe care îl poți lua asupra ta fără a fi nevoit să plătești costuri suplimentare este legată de dimensiunile maxime ale acestuia. Peste o anumită limită a acestor dimensiuni maxime impuse fie nu poți lua bagajul cu tine cu nici un chip, fie trebuie să plătești taxe suplimentare suficient de piperate și destul de dificil de suportat.
Soluția cea mai inteligentă pentru a evita eventualele neplăceri legate de dimensiunile bagajului de mână pe care vrei (și trebuie!) să îl iei cu tine este să îți procuri din start tocmai acele tipuri de bagaje adaptate și proiectate special la dimensiunile maxime permise de diferitele companii aeriene, fie că este vorba de bagaje de mână Wizz Air sau bagaje de mână Ryanair, ca să dau doar două exemple. Problema este rezolvată în cazul în care călătorești dus-întors cu aceeași companie ce oferă zboruri low-cost. Problema se complică atunci când la întors ești nevoit să te întorci cu un alt zbor oferit de... o altă companie. Atunci bagajul devine necorespunzător și trebuie fie să plătești o taxă suplimentară, fie să trimiți separat bagajul ca și colet folosind o altă companie de transport care acceptă serviciul respectiv. Asta înseamnă o bătaie de cap suplimentară și adesea nedorită.
Ideal ar fi să poți dispune de un bagaj suficient de mare pentru nevoile unei călătorii fără prea mari pretenții dar care să se poată încadra în limitele maxime acceptate de (aproape) orice companie de transport la care ai putea apela pentru transportul spre majoritatea destinațiilor pe care le acoperi de regulă în condiții obișnuite. Asta ar însemna standarde comune pentru mai toate companiile de transport în ceea ce privește dimensiunile bagajelor de mână ce pot fi transportate.
Personal vorbind, aș accepta să călătoresc cu orice companie low-cost. În anumite limite, firește. În primul rând prețul biletului să fie suficient de avantajos comparativ cu celelalte companii de transport. Pentru destinații speciale sau pe distanțe lungi sau în orice caz ce ar implica costuri suplimentare sau condiții speciale de zbor, aș cântări mai mult posibilitatea de a alege între serviciile unei companii obișnuite și a uneia low-cost. Și aș opta pentru varianta cea mai avantajoasă din toate punctele de vedere și nu doar a prețului. Dar companiile low-cost rămân o variantă de transport de luat în seamă pentru deplasarea pe anumite destinații și anumite distanțe.
Articol scris pentru SuperBlog 2019
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu