miercuri, 26 aprilie 2017

Nume de cod: Agentul „Certificat Energetic”

Sistemul Energetic National se afla in alerta maxima. Tocmai sosisera informatii sigure ca Generalul Iarna planuia un atac ce putea fi necrutator. Comitetul Operativ se intruni pentru a putea stabili prioritatile.
- Trebuie mobilizati toti agentii de care dispunem pentru a putea face fata atacului. Altfel putem intra oricand in colaps... se auzi vocea aproape gatuita a unuia dintre cei participanti.
Presedinrele de sedinta tresari...
- De acord. Dar mai intai trebuie sa facem un plan de actiune. Nu putem sa intram orbeste in lupta. Imi trebuie un raport detaliat a tuturor resurselor de care dispunem. Mai ales cu starea infrastructurii. Cine imi poate realiza un astfel de raport?
- Cel mai potrivit pentru aceasta actiune complexa este agentul 001. Nume de cod "Certificat energetic".Chiar dacă pare o formalitate, agentul menționat are atuuri esențiale pentru confortul oricărei familii și întreținerea oricărei clădiri.
- Atunci sa fie convocat de urgenta agentul 001.
Foarte rapid agentul  Certificat Energetic se prezenta in biroul sefului.
- Iata misiunea pe care o primesti: sa faci de urgenta certificarea energetică, auditul energetic și termoviziunea în construcții la nivelul intregii structuri din teritoriu. Scopul suprem: performanța energetică.
Agentul Certificat Energetic incepu sa se documenteze.
- Oare ce e un certificat energetic? Si unde pot sa il realizez mai rapid? Am nevoie de o documentare precisa si rapida.
Abordand intreaga gama de resurse, obtinu urmatorul referat de documentare:

Aveti nevoie de un certificat energetic ieftin, eliberat in cel mai scurt timp (intr-un interval de la 4 ore pana la 24 ore de la data vizionarii imobilului de catre specialistul nostru)?
Va invitam sa studiati mai jos oferta noastra de pret pentru eliberarea unui certificat energetic.
Daca gasiti mai ieftin in alta parte, va oferim un discount suplimentar.
Firma Enermed Impex SRL elaboreaza certificate de performanta energetica (certificate energetice) in Bucuresti si judetul Ilfov, precum si in judetele Arges (Pitesti), Prahova (Ploiesti), Brasov, Giurgiu, Cluj, Timis (Timisoara), Tulcea si Constanta.
Nu confundati un certificat energetic cu un audit energetic.
Suntem o echipa de doctori ingineri cu experienta de peste 18 ani in domeniul energetic si suntem atestati de catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice ca auditori energetici gradul I.
Am elaborat pana in prezent cateva mii de certifficate de performanta energetica (certificate energetice), putem sa o facem si pentru imobilul dumneavoastra.

Preturi certificat energetic

 Lista de preturi pentru obtinerea unui certificat energetic pentru locuinte si alte imobile (spatii comerciale sau cu alte destinatii) este urmatoarea:
  • apartament 1 camera (garsoniera): 130 lei;
  • apartament 2 camere: 150 lei;
  • apartament 3 camere: 160 lei;
  • apartament 4 camere: 170 lei;
  • apartament 5 camere: 180 lei;
  • casa/vila, spatii comerciale sau alte destinatii: negociabil in functie de suprafata si complexitate.
Pentru a consulta oferta din judetul Constanta, va rugam sa accesati site-ul www.avizez.com.
Dupa eliberarea certificatului de performanta energetica, puteti sa-l ridicati de la sediul nostru fara costuri suplimentare sau vi-l putem expedia acasa, in aceste conditii intervenind urmatoarele costuri suplimentare:
  • in Bucuresti – 10 lei;
  • in afara capitalei, oriunde in tara – 20 lei.

 Certificat energetic – informatii suplimentare

Certificatul energetic este un document eliberat in conditiile legii de catre specialisti atestati (auditori energetici), cu valabilitate de 10 ani, care atesta performanta energetica a cladirii/unitatii de cladire.
Conform legii, certificatul energetic se elibereaza de catre auditori energetici atestati, iar obligatia solicitarii lui ii revine proprietarului/investitorului/administratorului cladirii/unitatii de cladire respectiva.
Noutati certificat energeticImportant! Din luna februarie 2016 a intrat in vigoare Ordonanta nr. 13/2016 a Guvernului Romaniei pentru modificarea si completarea Legii nr. 372/2005 privind performanta energetica a cladirilor, care prevede obligativitatea afisarii certificatului energetic intr-un loc vizibil pentru toate cladirile vizitate in mod frecvent de public: proprietari ai cladirilor de interes si utilitate publica (spitale, cladiri de invatamant etc.) dar si alte imobile vizitate in mod frecvent de public: cladiri de birouri, de comert, hoteluri, restaurante, constructii destinate sportului, precum si orice alte constructii vizitate frecvent de public si care sunt consumatoare de energie, indiferent daca proprietatea este privata sau de stat..
De asemenea, tot prin Ordonanta nr. 13/2016 se instituie obligativitatea punerii in aplicare in perioada de valabilitate a certificatului energetic a recomandarilor stabilite in acest certificat de performanta energetica.
Acest lucru presupune in principal expertiza tehnica structurala a cladirii si intocmirea unui audit energetic, precum si proiectarea, executarea si receptia lucrarilor de interventie, conform normativelor in vigoare.
Amenzile pentru neafisarea certificatului energetic in mod vizibil la aceste tipuri de cladiri cresc pana la un cuantum intre 1250 lei si 2500 lei.

Acte necesare pentru obtinerea unui certificat energetic

 Pentru apartamentele de locuit trebuie sa ne puneti la dispozitie o copie dupa schita apartamentului (din actele cadastrale) /releveul apartamentului, iar pentru alte constructii sunt necesare planurile de arhitectura ale fiecarui nivel al imobilului.
De asemenea, trebuie sa ne precizati anul constructiei imobilului (anul receptiei ascestuia).
In cazul in care nu aveti acest releveu, putem sa realizam noi pentru dumneavoastra acest lucru.
Pentru cladirile care se construiesc, cu ocazia intocmirii certificatului energetic necesar la receptia lucrarilor, sunt necesare urmatoarele acte:
  • planurile de arhitectura ale fiecarui nivel al imobilului;
  • memoriul de arhitectura, parte componenta a proiectului de arhitectura (faza DTAC sau PTh).

Procedura de lucru pentru obtinerea unui certificat energetic

Procedura de lucru pentru obtinerea unui certificat energetic este conceputa astfel incat timpul si efortul depus de dumneavoastra sa fie minime. Am simplificat totul, majoritatea activitatilor fiind efectuate de catre specialistii nostri.
In vederea eliberarii unui certificat energetic se parcurg urmatorii pasi:
  1. ne contactati telefonic sau online (prin e-mail sau folosind formularul de contact de pe site), ocazie cu care va rugam sa raspundeti la cateva intrebari legate de constructia pentru care se solicita acel document (in cazul unui contact online, este posibil sa revenim noi cu un telefon sau e-mail, pentru a solicita (daca este cazul) informatii suplimentare.
    Tot atunci stabilim o vizita la imobil (data, ora si locatia cladirii), actele necesare, pretul lucrarii si va putem raspunde la anumite intrebari sau nedumeriri;
  2. o vizita de circa 10…15 minute la cladire, pentru a efectua anumite masuratori de specialitate si pentru diverse observatii;
  3. elaboram certificatul energetic pe baza actelor pe care ni le-ati transmis, a masuratorilor si observatiilor efectuate in cursul vizitei la imobil.
    Certificatul energetic este gata in 24 de ore de la data vizitei, sau in cateva ore, daca il doriti in regim de urgenta.
  4. va eliberam documentul in schimbul platii serviciilor prestate. Asa cum am precizat anterior, puteti sa ridicati certificatul energetic de la sediul nostru in timpul programului de lucru cu publicul sau il putem expedia prin posta oriunde in Romania (cu plata unei taxe suplimebntare de transport).

Obligativitatea intocmirii unui certificat energetic

Conform Legii 372/2005 si a Legii 159/2013, intocmirea certificatului de performanta energetica este obligatorie pentru urmatoarele categorii de cladiri:
  • blocuri de locuit;
  • locuinte unifamiliale;
  • cladiri de birouri;
  • cladiri de invatamant;
  • spitale;
  • restaurante;
  • hoteluri;
  • cladiri destinate serviciilor pentru comert sau activitatilor sportive;
  • pentru alte tipuri de cladiri ce consuma energie, indiferent de tipul acesteia.
In cazul lipsei certificatului de performanta energetica la vanzarea-cumpararea  sau inchirierea unui imobil, acest document este supus nulitatii relative si poate fi atacat in instanta.
Procesul-verbal încheiat cu ocazia receptiei la terminarea lucrarilor si neînsotit de o  copie de certificat energetic este nul de drept.
Conform Legii 372/2005, actualizata conform Legii 159/2013 , la încheierea contractului de vânzare-cumparare, proprietarul are obligatia de a transmite certificatul, în original, noului proprietar.
De asemenea, este precizat in legea mai sus numita, faptul ca, la data înregistrarii contractului de vânzare-cumparare, proprietarul are obligatia de a depune la organul fiscal competent o copie a certificatului energetic, iar originalul va ramane la proprietar.
Contractele de vânzare-cumparare încheiate fara respectarea acestor prevederi sunt supuse nulitatii relative si pot fi atacate in instanta.
Pentru cladirile sau unitatile de cladire care se închiriaza, investitorul/proprietarul/ administratorul este obligat sa puna la dispozitia potentialului chirias, anterior perfectarii contractului, o copie de pe certificat, astfel încât acesta sa ia cunostinta despre performanta energetica a cladirii/unitatii de cladire pe care urmeaza sa o închirieze, dupa caz.
Si in acest caz contractele de inchiriere incheiate fara a exista un certificat energetic, sunt supuse nulitatii relative si pot fi atacate in instanta.
Pentru cladirile care se construiesc, certificatul energetic se elaboreaza prin grija investitorului/proprietarului/ administratorului si este prezentat de catre acesta, în original, comisiei întrunite în vederea receptiei la terminarea lucrarilor. Certificatul energetic se anexeaza, în copie, la procesul-verbal de receptie si constituie parte componenta a cartii tehnice a constructiei. Procesul-verbal încheiat cu ocazia receptiei la terminarea lucrarilor si neînsotit de copia de pe certificat este nul de drept.
Aveti nevoie de un certificat energetic pentru un apartament prin Prima Casa? Contactati-ne si nu veti fi dezamagiti.

Clase de performanta energetica

Banuiesc faptul ca ati auzit de clasele de performanta energetica de la electrocasnice. Clasele de performanta energetica pentru constructii sunt ceva asemanator.
Performanta energetica a imobilului/apartamentului/unitatii de cladire este data in ansamblu prin incadrarea sa intr-o clasa energetica de la „A” la „G”.
Clasa energetica „A” este cea mai buna din punct de vedere energetic, in vreme ce clasa energetica „G” semnifica o „lipsa de performanta energetica”.
Consumul anual specific de energie, ce a dus la incadrarea in clasa energetica, este prezentat pe prima pagina a certificatului energetic. El este obtinut prin cumularea consumurilor specifice pe categorii de consumatori: incalzire, apa calda de consum, climatizare, ventilare mecanica si iluminat artificial.
Fiecare dintre aceste consumuri specifice sunt de asemnea incadrate in clase energetice per consum cuprinse intre „A” si „G”. Acest lucru va permite sa observati care este categoria de consum pentru care puteti aduce imbunatatiri sau care este cauza obtinerii unei anumite clase energetice.
Nu intram in detalii, pentru ca nu cred cred ca este cazul.

Portofoliul de lucrari in domeniul elaborarii certificatelor de performanta energetica (certificat energetic)

Echipa noastra a elaborat cateva mii de certificate energetice si audit energetic pentru diverse cladiri si unitati de cladiri din Bucuresti, judetul Ilfov, judetul Constanta etc., dintre care putem enumera:
  • apartamente, locuinte unifamiliale (case/vile) pentru vanzare, inchiriere, receptie sau programul „Prima Casa”;
  • hoteluri, pensiuni si moteluri;
  • hale industriale sau spatii de depozitare;
  • scoli, licee si gradinite;
  • diverse blocuri de locuinte;
  • certificat energetic pentru receptia de blocuri in Bucuresti, judetul Ilfov, judetul Constanta etc.
  • spatii de birouri;
  • sucursale de banca;
  • spatii comerciale: magazine alimentare, piete agroalimentare, magazine de piese auto sau magazine de birotica etc.;
  • sala polivalenta;
  • diferite case pasive energetic;
  • farmacii si spitale, dispensare si cabinete veterinare etc.
Am lucrat atat cu mari dezvoltatori imobiliari, cat si cu persoane fizice care doreau un certificat energetic pentru un apartament sau o garsoniera. Toti clientii nostri au fost tratati cu acelasi respect, indiferent de marimea comenzii.
Prestigiul este un lucru pe care-l castigi extrem de greu si-l pierzi intr-o secunda, iar lumea este mica, mai ales in epoca internetului.

Legislatia in domeniul certificat energetic

Principalele legi din domeniul elaborarii certificatului energetic sunt:
  • Legea nr. 372/2005 republicata – privind performanta energetica a cladirilor;
  • Legea nr. 159/2013 pentru modificarea si completarea Legii nr. 372/2005 -privind performanta energetica a cladirilor.
  • Ordonanta nr. 13/2016 a Guvernului Romaniei pentru modificarea si completarea Legii nr. 372/2005 privind performanta energetica a cladirilor.
Daca va intereseaza oferta noastra in domeniul elaborarii unui certificat energetic, va invitam sa ne contactati.

- Perfect! isi spuse. Dar cum obtin un audit energetic? Ia sa vedem resursele de documentare...
Enermed Impex SRL presteaza servicii de elaborare audit energetic ieftin si rapid in Bucuresti si judetele: Ilfov, Arges (Pitesti si celelalte localitati din judet), Prahova (Ploiesti si celelalte localitati din judet), Brasov, Giurgiu, Cluj, Timis (Timisoara si alte localitati apartinand judetului), Tulcea si Constanta.
Blocurile care se reabiliteaza din punct de vedere energetic au obligatoriu realizat un audit energetic.
Pretul si termenul de executie pentru un audit energetic depinde de complexitatea lucrarii si marimea imobilului (constructiei).
Suntem auditori energetici atestati gradul I, atestati conform legii de catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, singurii care au voie conform legii sa elaboreze un audit energetic.

Audit energetic – informatii suplimentare

Important: Va rugam sa NU confundati un audit energetic cu un certificat energetic, sunt notiuni complet diferite.
In timp ce un certificat energetic contine profilul energetic al cladirii/unitatii de cladire in stadiul in care ea se afla la momentul realizarii calculului energetic, auditul energetic propune solutii pentru imbunatatirea performatelor energetice ale acesteia.
Solutiile propuse in pachetele date in raportul de audit energetic, fac referire atat la anvelopa cladirii cat si la sistemul tehnic al cladirii, prin acesta intelegandu-se ansamblul de echipamente tehnice ce echipeaza cladirea pentru incalzire, racire, ventilare, apa calda, iluminat sau o combinatie a acestora, cu scopul de a asigura nivelul optim de comfort.
Auditul energetic este definit in Legea 372/2005  ca fiind reprezentat de totalitatea activitatilor specifice prin care se obtin date corespunzatoare despre profilul consumului energetic existent al unei cladiri/unitati de cladire si, dupa caz, de identificare si de cuantificare a oportunitatilor rentabile de economisire a energiei prin identificarea solutiilor de crestere a performantei energetice, de cuantificare a economiilor de energie si de evaluare a eficientei economice a solutiilor propuse cu estimarea costurilor si a duratei de recuperare a investitiei, precum si de elaborare a raportului de audit energetic.
Auditul energetic are rolul de a evidentia solutiile optime ce pot fi aplicate pentru scaderea consumului energetic si implicit a emisiilor de gaze poluante rezultate.
Specialistii nostri determina caracteristicile termice si energetice ale imobilului, stabilind solutiile optime de modernizare/reabilitare nu doar din punct de vedere tehnic, ci si din punct de vedere economic.
Elementele tehnice si economice necesare alegerii celei mai bune solutii de reabilitare/modernizare termo-energetica se inscriu intr-un raport de audit, document ce se imnaneaza beneficiarului.
Ca urmare a reabilitarii/modernizarii cladirii, se obtin atat economii de energie, incadrarea intr-o clasa energetica superioara, cat si un confort sporit pentru locatarii imobilului.
In general se observa in cazul reabilitarii blocurilor de locuit, doar izolarea termica a peretilor exteriori si inlocuirea tamplariei exterioare. Este bine de stiu ca un rol semnificativ in reducerea pierderilor de caldura il joaca si izolarea terasei imobilului cat si a placii peste subsol (care nu se vad). Instalatiile din subsol de asemenea trebuie refacute, inlocuindu-se cu conducte noi si izolate. Toate aceste lucrari care se prevad in auditul energetic al cladirii se vor analiza din punct de vedere economic, varianta optima si fezabila fiind recomandata pentru implementare.
Elementele tehnice si economice necesare alegerii celei mai bune solutii de reabilitare/modernizare termo-energetica se inscriu intr-un raport de audit, document ce se imnaneaza beneficiarului.
Ca urmare a reabilitarii/modernizarii cladirii, se obtin atat economii de energie, incadrarea intr-o clasa energetica superioara, cat si un confort sporit pentru locatarii imobilului.

- Dar termoviziunea in constructii?  Sa vedem cum se poate realiza...
Compania Enermed Impex SRL va ofera servicii de termografie in constructii (termoviziune in infrarosu).
Avem preturi mici si lucram rapid.
Pretul serviciilor de termoviziune (termografie) depinde de suprafata imobilului analizat si de numarul de imagini dorite.
Avem dotarea tehnica (camere de termoviziune performante) si personalul specializat (doctori ingineri de specialitate) pentru a include si acest serviciu te termoviziune in infrarosu in lista celorlalte servicii pe care le prestam:
Nu exista o legatura dintre certificatul energetic si termoviziune. Prin metoda termoviziunii in infrarosu se obtin informatii suplimentare fata de cele din certificatul de performanta energetica al cladirii (certificat energetic).
Termografia in constructii (termoviziunea in infrarosu a constructiilor) se poate efectua doar in sezonul rosu, suntem siguri ca banuiti motivul.

Termografie in constructii (termoviziune in infrarosu)

Termografia (termoviziunea in infrarosu) este o metoda nedistructiva se pot determina variatiile de temperatura la suprafata anvelopei unei cladiri. Prin aceasta metoda se determina pierderile de caldura la suprafata cladirii la un moment dat.
 Termoviziunea consta in scanarea cladirii cu raze infrarosii folosind o camera de termoviziune. Acest lucru ne permite sa identificam care sunt zonele cu pierderi de caldura.
Pe baza informatiilor obtinute se pot stabili solutiile optime de reducere a pierderilor de energie, rezultand imobile mai confortabile si costuri mai reduse.
Inregistrarile camerei de termoviziune sunt convertite in imagini color. Gama de culori si intensitatea culorii ne dau indicatii asupra diferentelor de temperatura de la suprafata imobilului supus testarii. Interpretarea imaginilor rezultate din termoviziune se face de catre specialisti in constructii.
Beneficiarul va primi un raport de analiza, care va contine si toate imaginile obtinute cu camera de termoviziune (pe suport DVD), precum si interpretarea lor, efectuata de specialistii Enermed Impex SRL.
Aceste determinari ne dau o imagine calitativa a gradului de protectie termica pe diverse zone din suprafata cladirii investigate, evidentiind în special puntile termice sau alte zone mai slabe, precum si eventualele defectiuni (vizibile cu ochiul liber sau ascunse privirii).
In decursul timpului, constructiile si materialele din care sunt realizate, sufera anumite modificari (datorita conditiilor de mediu, datorita utilizarii etc. Si parametrii termotehnici ai imobilului in ansamblu si ai materialelor de constructii sufera modificari in timp.
Aceasta metoda nedistructiva este utila in diverse situatii, dintre care amintim:
  • determinarea zonelor cu pierderi de caldura ale constructiilor, identificand deficientele izolatiei termice;
  • identificarea infiltratiilor excesive de aer;
  • determinarea zonelor unde este probabil sa apara condens si mucegai;
  • identificarea conductelor infundate;
  • determinarea unor probleme constructive etc.
Pentru a ilustra informatiile de mai sus, vom prezenta imagini ale unei constructii reabilitate versus ale unei constructii nereabilitate, precum si imaginile acestora obtinute prin termoviziune in infrarosu.
Termoviziune in infrarosu (termografie in constructii)

- Perfect. Am toata documentatia de care am nevoie. M-am lamurit pe deplin... Numai ca, se pare, e prea multa munca sa realizez misiunea de unul singur.
Agentul se gandi putin...Isi zise ca nu ar fi rau sa verifice de ce fonduri se poate folosi din partea sistemului din care facea parte si pentru care lucra. In paralel, facu un calcul al sumei pe care ar fi cheltuit-o daca ar fi facut contract cu firma Enermed Impex SRL pentru a realiza misiunea cu ajutorul lor. Constata faptul ca daca firma facea toata treaba in locul lui cheltuia o suma ce se incadra perfect in bugetul de care dispunea. Si in plus efortul sau se redusese doar la munca de documentare si la realizarea unui contract avantajos cu firma respectiva. Plus ca timpul de realizare a misiunii se reducea simtitor, pentru ca resursele umane alocate misiunii erau cu mult mai mari.
- Asa-i ca sunt un agent istet si eficient? isi spuse... Misiune indeplinita!!!
Articol scris pentru Spring SuperBlog 2017

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu