sâmbătă, 19 iulie 2025

$$$

 În Norvegia, la 16 noiembrie 2024, s-a stins din viață la vârsta de 101 ani miliardarul Olav Thon, unul dintre cei mai înstăriți oameni ai țării. Iată câteva aspecte inedite din viața sa:


1. Lucra șase zile pe săptămână, între opt și zece ore pe zi. Se deplasa la birou conducând singur un Volkswagen vechi. Ajungea cu un ceas înainte de începerea programului și pleca ultimul. Îl fascina însăși munca, iar banii veneau ca o recompensă firească.


2. La vârsta de 95 de ani, s-a căsătorit cu partenera sa de viață, cu care împărțise mai bine de 35 de ani. Cununia a avut loc la Oslo, în primul său hotel – Bristol. Olav purta costumul tradițional și nelipsita-i căciulă roșie. Mireasa, Sissel Haga, în vârstă de 79 de ani, era îmbrăcată într-un costum galben intens și purta o pălărie în ton, asemenea mirelui.


3. Olav Thon purta mereu o căciulă roșie, tricotată cu decenii în urmă de soția sa, Sissel. Pe dosul ei era cusut un petic cu numărul său de telefon și cu mesajul: „Găsitorului – 500 de coroane”. Avea o pasiune pentru modă: eșarfe vesele, cravate viu colorate și sacouri excentrice.


4. Este cunoscut pentru reflecția sa că averea nu a fost obținută de unul singur, ci datorită angajaților săi, care au muncit cu devotament. De aceea, considera just să plătească taxe ce depășeau 70% din venituri: „Datorez totul acestei țări și acestor oameni care m-au făcut cine sunt.”


5. Nu era interesat de simplul comerț de cumpărare și vânzare. Spunea: „De ce să câștigi firimituri, când poți realiza ceva cu adevărat semnificativ?” Dacă achiziționa o fabrică, o moderniza, relansa producția și o transforma într-o afacere profitabilă. În ultimii cinci ani, a creat peste o mie de locuri de muncă – un număr considerabil pentru mica Norvegie.


6. Nu avea studii universitare. Crescut pe o fermă numită „Thon”, alături de frați și surori, visa să devină medic. Însă izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial i-a schimbat destinul: părinții s-au opus plecării sale în străinătate. A rămas să muncească pe lângă casă. Primele sale venituri – 600 de coroane – le-a obținut din vânzarea a două blănuri de vulpe roșie, devenite mai târziu simbolul vizual al Olav Thon Group.


7. Avea obiceiul să vorbească într-un dialect arhaic, specific satului natal din valea Hallingdal. Folosea construcții și forme gramaticale demult ieșite din uz. Mulți tineri norvegieni nici nu mai recunoșteau acele verbe și expresii, dar așa se vorbea în Ol acum 90 de ani.


8. Întreaga sa avere, estimată la circa 6 miliarde de dolari, a fost destinată filantropiei, în special cercetării medicale. Încă din timpul vieții, a înființat un fond caritabil, în care și-a transferat averea. Acesta este administrat de un consiliu format din șapte persoane, care decid în mod colectiv direcțiile și destinațiile alocărilor financiare.

   Sursa: Marcus de seară

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

$$$

 Teckelul — câinele aristocrat. Nimeni nu se teme de un teckel, pentru că el este o “cârnată” drăgălașă pe lăbuțe scurte, cu urechi hazlii ș...