miercuri, 27 martie 2019

Provocare de weekend pentru gașca de prieteni

Într-uns din zilele mai libere, ne înțelesesem cu toții din gașca de prieteni să ieșim la o terasă la o cafea, după programul de la servici, înainte de a porni spre casele noastre. Era cald și frumos afară, o zi pur și simplu splendidă, așa că mergea savurată o cafea fierbinte la terasă, privind la peisajul... străzii, mai ales văzut de la o oarecare înălțme. Ne-am dat loc de întâlnire la terasa unei cofetării, situate la mezaninul unuia dintre blocurile din centru, cu vedere taman spre centrul civic.
Am ajuns ceva mai repede la locul de întâlnire. M-am așezat la o masă și am comandat o savarină și o cafea. Până să primesc comanda, am scos din buzunar „bătrânul” meu cub Rubik pe care îl primisem cadou încă de când eram copil. Tocmai îl luasem cu mine în ziua respectivă taman cu gândul să am o ocupație și să nu mă plictisesc cât urma să stau singură, chiar dacă era vorba de doar câteva minute. Și mă apuc să-l învârt și să-l sucesc, încercând să-i dau de capăt și să mă apropii de final cât se putea de mult.
Cine nu cunoaște acum genialul deși aparent banalul cub Rubik? Cu siguranță l-ai ținut măcar o dată în mână sau ți-ai bătut capul minute în șir în încercarea de a-l rezolva. Cubul Rubik a cucerit multe generații încă de la lansarea sa pe piață, în anii 1970, fiind cel mai vândut joc din lume. Inventatorul acestuia, Ernő Rubik, un arhitect și profesor universitar din Ungaria, a creat cubul din dorința de a-și face studenții să înțeleagă mai ușor problema tridimensionalității. Acesta nu se aștepta ca invenția sa să ia cu asalt lumea. Astăzi, cubul Rubik ne încântă prin diferitele mărimi și modele care sunt menite să ne dezvolte intelectul. Există o gamă largă de cuburi Rubik, de la versiuni mai simple pentru începători, până la modele care ne copleșesc doar prin aparența lor.
Pe mine m-a cucerit și mi-a acaparat atenția prin simplul fapt că mă încăpățânam să rezolv până la capăt cubul, reconstituind varianta finală din orice poziție posibilă. Până la rezolvarea absolut logică a cubului, am recurs la un moment dat la anumite „formule” sau scheme pe care mi le arătase un văr de-al meu cu câțiva ani mai mare. Nu aveam pe atunci, copil fiind, răbdarea necesară să fac până la final mai mult de un joc, maxim două, într-o repriză de câteva ore într-o zi. După o vreme, nemaijucându-mă cu cubul magic, am pierdut notițele cu schemele de rezolvare, așa că am ajuns la concluzia că tot logica propriei minți trebuia să mă ajute.
În fine apar și amicii mei. Se așează cu toți la masa pe care o ocupasem eu cu câteva minute înainte. Cum nu băgasem de seamă când au și ajuns, absorbită cu totul de joc, am reacționat doar la prima reacție a unuia dintre ei...
- Hopa! Te antrenezi pentru vreun campionat de rezolvat cuburi Rubik?
Într-adevăr eram atât de absorbită de joc încât cred că mi se schimbase cu totul până și expresia feței.
- Uite că m-a prins jocul. Știam că veniți după ceva timp după ce ajung eu aici, așa că mi-am spus că am timp pentru o parte de joc.
Toți și-au comandat rapid câte o prăjitură și o cafea.
- Apropo de joc..., veni unul dintre ei cu ideea. Ce-ar fi să ne întâlnim în câte un weekend la câte o partidă de jocuri de cărți relativ ușoare?
- Ce jocuri?
- Jocuri de societate de tip board games.
- Adică?
- Vin cu o propunere: jocurilede la oxygame. Sunt extrem de antrenante.
Un prim joc ar fi “Port Royal” și extensia “Port Royal: Doar încă un contract”.  Sunt jocuri de cărți cu reguli extrem de simple.
Port Royal” (jocul de bază) este un joc dinamic de cărți care te poartă în renumitul port al Caraibelor, unde poți contracta afacerile vieții tale. Fiecare carte îți poate schimba norocul; așadar, avansează cu prudență în cursă pentru a domina jocul.
Port Royal conține 120 de cărți: 60 de cărți de personaje, 50 de nave de culori diferite, 6 expediții și 4 majorări de taxe.
Pe verso, cărțile au inscripționate câte un galben, ce marchează avuția fiecărui jucător. Cu ajutorul lor veți procura personaje care vă aduc beneficii permanente pe toată durata jocului și care vă vor ajuta în acumularea punctelor de victorie și, concomitent, în câștigarea expedițiilor. Să înceapă aventura în necunoscut!
Port Royal poate fi jucat de 2 până la 5 jucători, cu vârsta de peste 8 ani.
Extensia “Port Royal: Doar încă un contract” îți vine în întâmpinare cu noi aventuri. Această extensie aduce cu ea contracte care trebuie finalizate, fie individual, fie cooperând cu ceilalți jucători, contra-timp. Extensia este formată din 18 contracte, 14 personaje noi, 10 nave, câte două din fiecare culoare și 15 cuburi, câte trei din fiecare culoare. Cuburile vor fi folosite pentru a marca ducerea la îndeplinire a contractelor de către fiecare jucător.
Noutatea pe care o aduce extensia “Port Royal: Doar încă un contract” la jocul de bază, pe lângă cărțile în plus, este că poate fi jucată atât competitiv, cât și cooperativ sau solo. Vârsta minimă recomandată pentru jucători este de 8 ani.
- Deci putem să ne aducem și copiii cu noi și să-i antrenăm în câte o partidă...
- Corect. Ar fi antrenant și pentru ei, dar și pentru noi. Putem da extrem de ușor în mintea lor și să ne simțim din nou copii.
- Dacă ne plictisim de acesta ce opțiune avem?
- Avem jocul Ligretto.
 
Ligretto este un joc de cărți de iuțeală – fizică, dar și intelectuală, fiind jucat simultan de către toți jucătorii. Scopul jocului este de a fi primul care își termină teancul Ligretto și de a acumula cât mai multe puncte pentru a câștiga partida. Jocul se desfășoară în mai multe runde.
Ligretto include 160 de cărţi (4 seturi a câte 40 de cărți – câte un set pentru fiecare dintre cei 4 jucători) și poate fi jucat de 2 până la 4 jucători. Dacă se dețin toate cele trei cutii Ligretto de culori diferite, pot juca până la 12 persoane. Vârsta minimă recomandată este de 8 ani.
- Acesta pare mai interesant tocmai pentru că putem juca cu toții odată.
- Mai este un joc:  Qwirkle. Nu e un joc de cărți, spre deosebire de celelalte două.
Qwirkle este un joc antrenant, cu reguli ușoare, în care trebuie să-ți plasezi cât mai strategic piesele de joc pentru a nu-i oferi adversarului șansa de a-și însuși punctele tale. Poate părea un joc simplu, la o primă vedere, dar te va captiva pentru mult timp. Jucătorii trebuie să formeze sau să extindă rânduri care fie au toate aceeași formă, fie au toate aceeași culoare. Qwirkle include 108 piese de joc și poate fi jucat de 2 până la 4 jucători, cu vârsta minimă de 6 ani.
- Deci are avantajul că, fiind oarecum mai diferit față de celelalte, îl putem folosi ca alternativă pentru a înlătura plictiseala. Plus că îi putem antrena și pe copiii mai micuți. Și oricum nu este obligatoriu să le jucăm pe toate în aceeași zi. Partidele se pot continua și în alte weekenduri.
Ne-am despărțit cu gândul la jocuri. Oare cu care vom începe? Și cât ne va ține cheful de joacă?
Articol  scris pentru Spring SuperBlog 2019

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

***

 "Un barbat și o femeie erau casatoriti de peste 60 de ani. Ei împartaseau totul și discutau despre orice. Nu aveau secrete unul fata d...