sâmbătă, 3 noiembrie 2018

Miracolul Japoniei de dupa ciresi

Calatorind in Japonia cu Exact Travel Club

Nu am cunoscut niciodata Japonia in mod direct ci doar de la distanta. Prin intermediul cartilor, filmelor documentare, filmelor artistice, dar si, mai rar, prin intermediul japonezilor veniti in Romania ca turisti si nu numai.Fiecare sursa prezinta miracolul japonez dintr-un anumit unghi si sub anumite aspecte. Asa se creeaza anumite clisee de prezentare a Japoniei. Dincolo de asemenea imagini de prezentare se starneste curiozitatea si dorinta de a cunoaste un univers asa cum este el de fapt.
De ce as alege din numeroase oferte si vacante tocmai un circuit in Japonia cu Exact Travel Club? Poate ca as dori sa cunosc cat mai multe aspecte ale Japoniei anului 2019 si sa le integrez cu tot ce se stie despre Japonia de acum si dintotdeauna.
Poate ca as fi tentata sa urc pe varful Fujiyama, muntele sfant al Japoniei, si sa incerc sa privesc de acolo intreaga tara, ca si ăprivire de ansamblu. Nu stiu daca as putea vedea prea mult dincolo de negura norilor, dar poate ca m-as simti in legatura atat cu pamantul si cu cerul deopotriva.
  Poate ca as avea sansa sa vad acea Japonie a florilor de cires si al chipurilor ca de portelan al femeilor imbracate in straiele traditionale. Mi-as fi dorit dintotdeauna sa cunosc lumea in care pana si ceaiul se serveste dupa un ceremonial special. Sa cunosc lumea poeziei scurte de tip haiku sau a poeziei intr-un singur vers. Sa cunosc lumea teatrului japonez si a muzicii, lumea samurailor si a shogunilor, a luptatorilor ninja si a gheiselor.
As vrea sa simt gustul bucatariei traditionale japoneze, fie ca este servita intr-un restaurant de lux sau la colt de strada. Sa vad cum orice fel de mancare mi se pregateste direct in fata mea, astfel incat sa pot sa-mi inmagazinez in memorie catusi de putin din tehnica gatitului. As vrea sa simt savoarea bucatelor prin vaz, miros, gust si prin tot sufletul imbatat de simturi.
  As vrea sa pot intelege cum s-a trecut direct de la o oranduire de tip feudal, destul de civilizata dealtfel, direct la o oranduire de tip modern, brusc si direct, arzand etapele, cu atat mai incredibil cu cat aceasta trecere s-a facut relativ rapid din postura unui popor invins in ultima conflagratie mondiala. Nu numai invinsi ci si cu pagube considerabile, atat materiale cat si ca vieti omenesti. Aceasta transformare majora poate fi explicata prin tenacitatea oamenilor, prin dorinta lor de a munci in orice conditii si neprecupetind nici un efort, folosindu-si intreaga energie, intreaga inteligenta la capacitate maxima si toata dorinta lor de a se adapta la orice cerinte, de a se integra in orice societate si de a folosi orice relatii pentru a progresa, de a asimila valori noi si de a-si promova propriile valori spre celelalte popoare si societati.
As vrea sa pot intelege cum un popor atat de numeros si silit de imprejurari sa traiasca intr-un spatiu limitat, reuseste sa isi creeze tot confortul necesar supravietuirii si totodata sa respecte natura si mediul inconjurator pala la a le diviniza. As vrea sa inteleg cun reusesc japonezii sa foloseasca orice farama de spatiu in favoarea si in folosul lor si totusi sa pastreze armonia universului in care traiesc, intre natura cu aspect virgin si structurile supertehnologizate. Mai mult ca sigur dispun de un spirit organizatoric incredibil de bine pus la punct.
As vrea sa cunosc o lume in care oamenii si zeii traiesc impreuna si reusesc sa invete sa comunice si sa-si ofere reciproc respectul cuvenit. As vrea sa cunosc acea lume in care traditiile si modernitatea se intrepatrund reciproc, fara a se contopi intr-un mod lipsit de bun gust si frumusete.
As vrea sa cunosc acea lume in care viteza de deplasare este respectata pana in cel mai mic detaliu si punctualitatea este la ea acasa, chiar daca simultan oamenii pot fi aparent impietriti in viata care isi respecta cu totul traditiile si ritmul de curgere stabilit din generatie in generatie de-a lungul istoriei.
Si as vrea sa cunosc Japonia de dincolo de tumultul oraselor si din interiorul caselor traditionale in care totul respecta un stil minimalist, extrem de ordonat si fara a avea nimic in minus si nimic de prisos.
Sincer nu stiu ce as vrea sa cunosc mai mult. Dar stiu ca as vrea sa cunosc totul. De la natura salbatica si pura pana la tehnologia inteligenta de varf, De la istoria plina de legendele shogunilor si a samurailor, la lumea manierata a gheiselor, de la spiritualitatea aflata in comunitate perfecta cu natura si universul la pragmatismul vietii moderne supertehnologizate. De la tumultul vietii moderne a oraselor supraaglomerate la tihna deplina a interioarelor traditionale, de la nivel de casa pana la nivel de templu sau la nivel de mediu natural aparent putin atins de mana omului. De la cultura traditionala reprezentata de muzica, teatru, literatura, mituri si legende, pana la cultura tehnologiei de varf si ultraperformanta ce foloseste intreaga innteligenta si ingeniozitate a japonezilor, De la dorinta japonezilor de a asimila cunoastere si traditii pana la dorinta lor, la fel de mare, de a-si face cunoscute propriile traditii si propria cultura.
Articol scris pentru SuperBlog 2018

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

***

  Librarul de 72 de ani (1948) Mohamed Aziz, situat în Rabat, Maroc, petrece între 6 și 8 ore pe zi citind cărți. După ce am citit peste 5.0...